Idrottsutbildningar

Det finns flera möjligheter för dig som vill kombinera studier med en satsning på elitidrott.

Riksidrottsgymnasium (RIG)

Du kan söka till ett så kallat riksidrottsgymnasium (RIG). Dessa har riksrekrytering. Du kan söka till dem oavsett var du bor.

På riksidrottsforbundet.se hittar du dimensioneringen för RIG-verksamheten för perioden 2023-2026

Här nedan är en sammanställning av riksidrottsgymnasiets utbildningar.

Amerikansk fotboll - Uppsala
Badminton - Göteborg, Uppsala
Basketboll - Luleå, Norrköping
Bordtennis - Halmstad, Hälsinglands utbildningsförbund
Bowling -Nässjö
Brottning - Arboga, Klippan
Curling - Härnösand
Cykel - Skara
Friidrott - Falun, Göteborg, Karlstad, Malmö, Sollentuna, Umeå, Växjö
Golf - Helsingborg, Uppsala
Handboll - Göteborg
Innebandy - Umeå
Judo - Lindesberg
Kanot - Nyköping
Karate - Haninge
Motorcykel - Sävsjö
Orientering - Eksjö, Göteborg, Hallsberg, Mora, Sandviken, Sydnärkes utbildningsförbund
Parasport - Hälsinglands utbildningsförbund
Rodd - Jönköping
Segling - Lerum, Motala, Vellinge
Simning - Helsingborg, Jönköping
Skidor - Gällivare, Malung-Sälen, Mora, Sollefteå, Torsby, Ulricehamn, Åre
Skidskytte - Sollefteå, Torsby
Skyttesport - Sävsjö
Tennis - Båstad
Triathlon - Motala
Volleyboll - Falköping

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

Det finns också nationellt godkända idrottsutbildningar dit elever som bor i en viss region kan söka. Dessa utbildningar har inte riksrekrytering men du kan söka dem inom ramen för frisök. På skolverket.se hittar du alla uppgifter för nationellt godkända idrottsutbildningar.

I många regioner har kommunerna avtal om dessa utbildningar som ger eleverna i alla kommuner i regionen rätt att söka i första hand. Begreppet idrottsgymnasium missförstås ibland. Det finns inga särskilda gymnasieskolor med endast idrottselever. Du går i vanliga klasser tillsammans med andra elever. Namnet idrottsgymnasium betyder enbart att skolan ger vissa elever möjligheter att utvecklas till en hög nivå inom sin idrott med målet att bli elitidrottare.

Målsättningar

Du ska under din tid på idrottsgymnasiet:

  • Förbättra din färdighet i specialidrotten
  • Inhämta kunskap om träningslära samt specialidrottens teknik och taktik
  • Skaffa dig kunskap om dig själv och dina förutsättningar att utöva special­idrotten på elitnivå
  • Kunna kombinera elitidrott och studier
  • Få en social trygghet

Kombinera träning och studier

Träningen är naturligtvis olika upplagd beroende på vilken idrott du tränar och vilken skola du går på. Du tränar fyra till fem gånger per vecka, varav oftast några för- och eftermiddagar i veckan. Du har inte bara träning, i ämnet special­idrott ingår även kunskap om kroppens funktion, kost och hälsa, idrottsrörelsen i samhället och annat som kompletterar den vanliga träningen. Skolorna samarbetar vanligtvis med de lokala klubbarna. Detta är kanske särskilt viktigt för dig som är aktiv inom en lag­idrott.

Boende

Boendet är olika på olika orter. På vissa orter finns ett elevhem, medan du på andra orter får bo i studentrum, inackorderad hos en familj eller kanske bo i en möblerad lägenhet tillsammans med en eller flera kamrater.

Ekonomi

Ska du bo och läsa på annan ort än din hemort kan du ansöka om inackorderingstillägg. Om du ansöker om inackorderingstillägg finns det vissa villkor som du måste uppfylla. Kontakta din hemkommun för mer information om detta. Om du ska läsa på en fristående gymnasieskola eller anpassad gymnasieskola kan du ansöka om inackorderingstillägg hos CSN. Även här måste du uppfylla vissa villkor. Var noga med att kontrollera vad som gäller för just dig. Det är även bra att kontakta orten dit du söker, så att du får aktuell information om boende och boendekostnader.

Ansökan till idrottsgymnasier

För dig som söker ett riksidrottsgymnasium bestämmer ditt specialidrottsförbund det datum som gäller. För de nationellt godkända idrottsutbildningarna kan det gälla andra datum. Kontakta skolan för mer information. Ditt förbund gör sedan ett urval vilka elever som skall antas utifrån de sökandes idrottsmeriter.

Ansökan till gymnasieskolan

Du ska dessutom söka till gymnasieskolans utbildningar på samma sätt som andra elever. Dina betyg (jämförelsetal) måste räcka till för att komma in på någon av de utbildningar du söker. Idrottsgymnasierna är ingen genväg in på gymnasieskolan.

Antalet platser

Antalet platser som de enskilda idrotterna disponerar skiljer sig åt. Det antal som gäller för riksidrottsgymnasierna ser du vid varje idrott. Antalet platser gäller sammanlagt för tre år.